Overslaan en naar de inhoud gaan

Stap 2 • Spiegel je proces en stel doelen

Van werk naar uitkering

Als je er weer zoveel aan moet doen om je leven weer op de rit te krijgen nadat je gewerkt hebt, en je bent er financieel niets beter van geworden. En in mijn hoofd ben ik er ook niet beter van geworden. Dan denk je: doei, ik hoef helemaal niet meer te werken. Dat is maar even, als ik nu een vaste baan krijg dan doe ik het wel. Maar dat proces dat ontmoedigt wel heel erg. Daar stap je niet gauw weer overheen. Ik heb wel gedacht: dat heeft geen nut. Als je zoveel werk moet doen om je uitkering te krijgen waar je dan recht op hebt, dan kun je beter stil blijven zitten en je armen over elkaar houden.

Aan het woord is Boris, die al een aantal jaar een uitkering ontvangt. Hij heeft een tijdje in deeltijd gewerkt en kreeg daarna een oproepcontract waarbij hij zes maanden achter elkaar vrijwel voltijds werkte. Toen zijn contract na zes maanden niet verlengd werd, vroeg hij opnieuw een uitkering aan. Het duurde ruim twee maanden voordat de gemeente daar een besluit op had genomen. Die periode gaf Boris heel veel stress: hoe kon hij zijn vaste lasten betalen als hij geen zekerheid had over zijn inkomen? Boris is hierin niet alleen. Zijn ervaring is exemplarisch voor veel andere instromers in de bijstand.

Voor een groot deel van de mensen verloopt de overgang van werk naar uitkering via de WW. Als zij vervolgens geen werk vinden, is de overstap naar de gemeente voor een bijstandsuitkering niet alleen groot, maar vaak ook stroef. De bijstandsaanvraag is in veel gevallen een proces van meerdere weken, met een grote administratieve belasting. Deze stroeve toegang tot de bijstand kan de drempel om uit te stromen hoger maken.

Een soepelere overgang van WW naar bijstand, een snellere bijstandsaanvraag en minder administratieve druk in het aanvraagproces kunnen simpel switchen in deze overgang mogelijk maken. Gemeenten en UWV spannen zich hier al op meerdere manieren voor in, bijvoorbeeld door betere samenwerking rond de overgang WW naar bijstand, of door een snelle aanvraag en besluitproces

Als gemeente of sociale dienst kun je bij de overgang van werk naar uitkering de volgende doelen stellen:

Schakelmoment Doel
Verlies inkomen 1. Goed informeren
2. Soepelere overgang WW-bijstand
Aanvraag uitkering 3. Minder administratieve druk
Intake gemeente 4. Persoonlijke benadering
Toekenning uitkering 5. Snel en rechtvaardig besluit
Ontvangst eerste uitkering 6. Heldere informatie

Hierna lees je per doel de voorbeelden en tips die wij voor je verzameld hebben. Deze kun je ter inspiratie gebruiken om de processen binnen jouw gemeente te verbeteren.

Terug naar Stap 2 • Spiegel je proces en stel doelen