Overslaan en naar de inhoud gaan

Stap 2 • Spiegel je proces en stel doelen

Doel 1 • Goed informeren bij verlies inkomen

Mijn contract werd ineens niet verlengd. Dat was pure paniek. Ik kwam ineens zonder geld te zitten. Toen dacht ik: waar moet ik heen? Dat was verwarrend, onzeker. Ik was zo teleurgesteld in mijzelf, en radeloos. Ik wist niet wat ik moest doen en heb toen overal en iedereen gevraagd: wat moet ik doen?

Aan het woord is Jennifer, een vrouw van eind veertig. Zij was één van de velen die in het voorjaar van 2020 onverwacht haar baan verloor. Daarmee begon voor Jennifer – en voor vele anderen – een zoektocht door het systeem van instanties en regelgeving. Als mensen zoals Jennifer inkomensondersteuning of voorzieningen nodig hebben, dan komen zij terecht in een labyrint met daarin meerdere organisaties die veel verschillende regelingen uitvoeren. Bij welke organisatie moet je zijn?

Wanneer mensen zelfstandig en eenvoudig kunnen nagaan op welke voorzieningen zij aanspraak maken, kan dit voorkomen dat zij aankloppen bij de verkeerde instanties. Het is voor mensen die de overgang doormaken van werk naar een uitkering erg fijn om daarbij snel en goed de juiste informatie te krijgen.

  • Checklist
    Neem op je website een ‘bijstandscheck’ op, zodat inwoners snel kunnen zien of het doen van een bijstandsaanvraag voor hen passend is. Een voorbeeld vind je op de website van de gemeente Hardenberg.
     
  • Wees goed bereikbaar
    De gemeente Arnhem is op heel veel verschillende manieren te benaderen. Kijk eens op de website www.arnhem.nl
     
  • Goede training en tools voor KCC
    Investeer in een goede training en goede tools voor het Klant Contact Centrum, zodat medewerkers die in de eerste lijn contact hebben met de inwoner weten in welke gevallen ze naar wie of welke instantie kunnen doorverwijzen. Lees hier meer over een (al wat oudere) samenwerking tussen de gemeente Groningen en het KCC van UWV. 
     
  • Maatschappelijke kaart
    Ondersteun het Klant Contact Centrum met een goed overzicht van het maatschappelijk veld. 
     
  • Warme overdracht
    Investeer in een warme overdracht bij een voorliggende voorziening, zodat inwoners niet naar UWV worden doorverwezen, maar persoonlijk mét hun verhaal aan een contact bij UWV worden overgedragen. Verschillende gemeenten, waaronder de gemeente Maastricht, werken aan Gemeenschappelijke Dienstverlening op Locatie waarbij de inwoner op één dag op één locatie bij verschillende instanties terecht kan, zodat een casus direct goed wordt overgedragen. 
     
  • ‘U-bent-geen-klant’-reis
    Besteed extra aandacht aan het doorverwijzen van inwoners die je afwijst omdat er geen recht is op bijstand. Inventariseer of er een hulpvraag is bij deze inwoners en ga na welke informatie zij nodig hebben om hun situatie te stabiliseren. Een inspirerend voorbeeld is de ‘U-bent-geen-klant’-reis, die de LCR maakt samen met de SVB over het proces van (afwijzing van) aanvragen van een ANW-uitkering bij de SVB.

Terug naar Stap 2 • Spiegel je proces en stel doelen