Overslaan en naar de inhoud gaan

Pilotprogramma Veranderopgave Inburgering (VOI)

Laatste update:

3.1 Procesevaluaties pilots

Vrouwelijke nareizigers en gezinsmigranten

Onderzoeksbureau: Verwey-Jonker Instituut

Eindrapportage

In het eindrapport staat een aantal lessen voor gemeenten om vrouwelijke nareizigers en gezinsmigranten succesvol te begeleiden:

  1. Investeer in een uitgebreide(re) introductie en kennismaking met de Nederlandse samenleving.
  2. Creëer ruimte voor empowerment, ook binnen de B1-route.
  3. Neem belemmeringen voor participatie weg, bijv. rond lestijden, reismogelijkheden en kinderopvang.
  4. Zet ervaringsdeskundigen in met een rol als vraagbaak of rolmodel.
  5. Zie gezinsmigranten als een aparte groep met andere vragen over inburgering en participatie dan inburgeringsplichtigen.

Video

Zes gemeenten hebben ervaring op gedaan met verschillende aanpakken voor vrouwelijke nareizigers en gezinsmigranten. De verschillende aanpakken zijn onderzocht door het Verwey-Jonker Instituut. Tijdens deze sessie lichtten het onderzoeksbureau hun belangrijkste bevindingen toe uit het eindrapport. Daarnaast deelde pilotgemeente Berkelland hun grootste leerpunten.

Tussenrapportage

De tussenrapportage bevat de eerste opbrengsten vanuit het onderzoek naar de pilots Vrouwelijke nareizigers en gezinsmigranten. In het tussenrapport beschrijven de onderzoekers de pilotaanpakken en de eerste pilotervaringen van de gemeenten. Bijvoorbeeld over de obstakels waar gemeenten tegenaan zijn gelopen tijdens het opstarten of het verloop van de werving van deelnemers. De onderzoekers doen een eerste aanzet om tot inzichten te komen. De keuzes waar gemeenten voor zouden kunnen komen te staan bij de implementatie van de nieuwe wet komen daardoor in contouren al naar voren. Nadrukkelijk doen de onderzoekers geen uitspraken over resultaten of effecten – de tussenrapportage is beschrijvend van aard en de dataverzameling liep gedurende de gehele pilotperiode door.

Inhoud