Overslaan en naar de inhoud gaan

Pilotprogramma Veranderopgave Inburgering (VOI)

Laatste update:

1.5 Vrouwelijke nareizigers en gezinsmigranten

Introductie

Onderzoek heeft uitgewezen dat de arbeidsmarktpositie van vrouwelijke nieuwkomers achterblijft ten opzichte van mannen. In het nieuwe inburgeringsstelsel willen we de positie van vrouwelijke asiel- en gezinsmigranten verstevigen.

Om dat te doen, is individueel maatwerk nodig. Daarbij gaan we uit van een compleet beeld van de achtergrond van de vrouw en houden we rekening met haar opleiding, afstand tot de arbeidsmarkt, migratieachtergrond en leeftijd.

De 6 pilots van dit thema richtten zich op het activeren van vrouwen door onder andere taallessen, maar ook via excursies en empowerment-modules. Ook was er aandacht voor hulp bij het vinden van een passende werk- of stageplek. Zo ontdekten de gemeenten wat randvoorwaarden zijn voor deze vrouwen om mee te doen, maar ook wat belemmeringen en onbenutte mogelijkheden zijn. 

In juni 2021 is de eindrapportage verschenen.

Samenvatting

Tijdens de pilots is het aandeel vrouwen met (vrijwilligers)werk of stage gestegen van ongeveer een derde tot de helft van de deelneemsters. Deelneemsters stelden zich dankzij empowerment meer open, kregen meer kennis en vertrouwen in zichzelf en traden meer naar buiten. Ze gingen (weer) over hun eigen wensen en behoeften nadenken, in plaats van zich alleen op de zorg van hun kinderen te richten en kregen meer zicht op hun eigen mogelijkheden ten aanzien van (arbeids)participatie. Het vergroten van zelfvertrouwen en het geloof in eigen kunnen blijkt een noodzakelijke tussenstap te zijn voor (de oriëntatie op) (arbeids)participatie, die in de reguliere inburgering en arbeidstoeleiding vaak wordt overgeslagen.

De onderzoekers sommen 5 lessen voor gemeenten om vrouwelijke nareizigers en gezinsmigranten succesvol te begeleiden:

  1. Investeer in een uitgebreide(re) introductie en kennismaking met de Nederlandse samenleving.
  2. Creëer ruimte voor empowerment, ook binnen de B1-route.
  3. Neem belemmeringen voor participatie weg, bijv. rond lestijden, reismogelijkheden en kinderopvang.
  4. Zet ervaringsdeskundigen in met een rol als vraagbaak of rolmodel.
  5. Zie gezinsmigranten als een aparte groep met andere vragen over inburgering en participatie dan inburgeringsplichtigen.

Lees ook

  • In deel 1 van de publicatiereeks 'Pilots inburgering van start tot finish' vind je de interviews met de projectleiders van de pilots binnen het thema 'Vrouwelijke nareizigers en gezinsmigranten'. 
  • Digitaal magazine over de op 1 oktober 2020 gehouden Leercirkel. 
    Met hierin ervaringen en aandachtspunten van de pilotgemeenten plus het verslag van een intervisiesessie.

Inhoud