Overslaan en naar de inhoud gaan

Handreiking financieel ontzorgen en financiële zelfredzaamheid

Laatste update: 29 februari 2024

4 Samenhang met huisvesting, inburgering en het sociaal domein

4.2 Samenhang met het brede sociaal domein

Ook in het brede sociaal domein liggen kansen om het financieel ontzorgen en de begeleiding naar financiële zelfredzaamheid stevig(er) te organiseren en integraal in te bedden, zie de voorbeelden hieronder.

Integreren in de aanpak van armoede en schulden

De Wet gemeentelijke schulddienstverlening (Wgs) geeft gemeenten de taak om schulden bij inwoners te voorkomen en op te lossen. De uitvoering van ‘financieel ontzorgen en financiële begeleiding’ is dus niet nieuw, net zo min als de doelgroep van statushouders. Gemeenten kiezen er dan ook voor om deze taak in te bedden in de bestaande uitvoeringspraktijk.

Voorbeeld Huishoudboekje

De gemeente Utrecht heeft voor de aanpak van armoede en schulden met andere partijen samen het Huishoudboekje ontwikkeld. Het Huishoudboekje biedt een innovatieve manier om de vaste lasten van inwoners te beheren, zoals de huur, energie, water en zorgverzekering. Daarnaast kunnen in overleg met de inwoner ook andere vaste lasten worden betaald. De vaste lasten worden van de rekening van het Huishoudboekje geïncasseerd en de deelnemer ontvangt een vast bedrag aan leefgeld. Zo voorkomt het Huishoudboekje betalingsachterstanden en zorgt het voor overzicht en financiële stabiliteit. Het Huishoudboekje wordt ook toegepast vanuit de wettelijke taak voor het financieel ontzorgen van statushouders.

Toevoegen aan taakstelling Participatiewet

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet, inclusief artikel 56a – het financieel ontzorgen in de vorm van betalingen van de vaste lasten. Zij kiezen er daarom vaak voor om deze verantwoordelijkheid toe te voegen aan de taakstelling van het team Werk en Inkomen.

Combineren met programma’s voor digitale vaardigheden

Het financiële systeem is een digitaal systeem. Toegang tot de belangrijkste websites, inloggen met DigiD en het verrichten van betalingen lukt niet zonder telefoon of computer en de nodige digitale vaardigheden. Faciliteiten en programma’s gericht op het verwerven van digitale vaardigheden, bijvoorbeeld in bibliotheken, kunnen bijdragen aan het financieel ontzorgen en de begeleiding naar financiële zelfredzaamheid.

Inhoud