Overslaan en naar de inhoud gaan

Handreiking financieel ontzorgen en financiële zelfredzaamheid

Laatste update: 29 februari 2024

8 Begeleiding naar financiële zelfredzaamheid

8.1 Wie voert de begeleiding uit?

De begeleiding naar financiële zelfredzaamheid is een inhoudelijk en organisatorisch vraagstuk, waarvoor een ander, langduriger proces moet worden ingericht dan voor financieel ontzorgen. Welke vorm en inzet gemeenten kiezen voor passende begeleiding naar financiële zelfredzaamheid mogen zij zelf bepalen. In dit hoofdstuk lees je over verschillende mogelijkheden en de aandachtspunten hierbij. 

Wie voert de begeleiding uit?

Vanuit de reguliere schuldhulpverlening hebben veel gemeenten al ervaring met het werken aan financiële zelfredzaamheid van inwoners. Uit onderzoek blijkt dat de begeleiding naar financiële zelfredzaamheid op voldoende financiële expertise berust moet zijn en erop gericht moet zijn dat statushouders uiteindelijk zelf hun financiële zaken kunnen regelen. Herhaaldelijke uitleg en continuïteit van de begeleiding dragen bij aan het succes. 

Cultuur- en taalverschillen overbruggen

Professionals en vrijwilligers in de uitvoering moeten kennis hebben van de culturele verschillen in financiële systemen en de omgang met geld en moeten ervaring hebben met het overbruggen van die verschillen. De inzet van visuele ondersteuning, tolken en sleutelpersonen kan hierbij van waarde zijn.

Inhoud