Overslaan en naar de inhoud gaan

Ondermijnende criminaliteit en het sociaal domein: De naïviteit voorbij

Laatste update:

6 Weerbaarheid

Ervaringsverhaal: Het leuke vriendje van Kitty

Kitty is 19 jaar, ze heeft een verleden in de jeugdzorg en woont nu in een begeleide woonvorm. Ze heeft een grote mond, is verbaal sterk. Veel mensen overschatten haar, haar licht verstandelijke beperking wordt zelden opgemerkt. Ze had een baantje maar is daarmee gestopt. Een half jaar geleden leerde ze Kevin kennen.

Een stoere gast die veel tijd doorbrengt in de sportschool. Kitty is helemaal verliefd. Hij draagt haar op handen, noemt haar zijn ‘prinses’. Ze voelt zich gezien. 

Kevin zit wat krap bij kas en vraagt Kitty of ze een telefoonabonnement op haar naam wil zetten. En daar blijft het niet bij. Hij heeft ook een nieuwe telefoon nodig. En vraagt of ze ook een scooter van een vriend op haar naam wil laten zetten. De schulden stapelen zich op. Schuldeisers melden zich.

Kevin verliest steeds vaker z’n geduld. Hij is allang niet meer zo aardig als in het begin. Op een avond krijgt Kitty een eerste klap. Ze schrikt enorm, Kevin was zichzelf niet, zegt hij. Hij heeft heel veel spijt. Hij wil juist een toekomst opbouwen mét Kitty, weg uit deze stad. Een nieuw leven samen. 

Kitty is dolgelukkig. 

Kevin heeft wel een idee hoe ze uit de problemen kunnen komen. Als Kitty nu als escort gaat werken, dan zijn ze zo uit de ellende… Hij gaat alles regelen. De online advertenties, het hotel. Als ze nu terugdenkt aan die periode. Kevin bepaalde alles. ‘Ik was mezelf helemaal kwijt.’

Prostitutie 

Een half jaar later valt de politie de hotelkamer waar Kitty met een klant heeft afgesproken, binnen. Ze zijn van het prostitutie controleteam en hebben ‘als klant’ een afspraak gemaakt. Kitty gaat naar de crisisopvang in een andere gemeente. De zaak tegen Kevin loopt nog.

De professional 

Rens de Ron, teammanager Veiligheid & Toezicht, gemeente Gorinchem, coördinator regionaal controleteam prostitutie en mensenhandel, regio Rotterdam. ‘Ik heb een vergelijkbare zaak aan de hand gehad. Een vrouw die in haar eigen huis door haar vriend aan het werk werd gezet.’ De zaak kwam aan het rollen door een seksadvertentie online. En ze werd niet alleen seksueel uitgebuit, maar ook financieel. Ook zij had van alles, een auto, een opslagbox, van hem op haar naam staan. Uiteindelijk is ze wel gaan praten en bij hem vandaan gegaan. Hij liet haar – zoals wel vaker gebeurt – niet zomaar gaan.

Ik merk zeker effect van het regionaal controleteam – we zijn nu zover dat bijna alle gemeenten in de regio Rotterdam mee gaan doen. Dat is belangrijk, zo voorkom je toch een waterbedeffect. Doe je dat niet, dan verschuift het zich snel naar een buurgemeente.  Dit heeft nu toch al geleid tot zo'n vijf strafrechtelijke onderzoeken door de Afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie en Mensenhandel (AVIM). Dat is veel, vaak willen slachtoffers niet direct praten. We laten altijd een kaartje achter en soms nemen ze dan een paar weken later toch contact op. Een goede samenwerking met de zorgcoördinatie en sociaal domein is juist voor deze kwetsbare slachtoffers daarom zo belangrijk.'

Uit de controles blijkt ook dat er soms sprake is van andere vormen van criminaliteit, denk aan mensensmokkel, drugshandel en wapenhandel. Het gaat dan vaak om mensen die een faciliterende rol hebben, en niet om de sekswerker zelf.’

Inhoud