Overslaan en naar de inhoud gaan

Rapportage Monitor Vroegsignalering Schulden

Laatste update:

1 Signalen en meldingen

1.2 Meeste signalen komen van zorgverzekeraars

Bovenstaande grafiek laat de verhouding zien tussen de vier typen VLP’s ten opzichte van het totaal aantal signalen in de monitor over die maand. Het aandeel van de signalen van zorgverzekeraars neemt gedurende de eerste drie kwartalen af ten gunste van het aandeel van energiebedrijven. Deze verschuiving hangt samen met het aantal gemeenten dat in de verschillende maanden signalen ontving van de vier typen VLP’s. Zo ontvingen in januari 33% van de aan de monitor deelnemende gemeenten signalen van energieleveranciers en is dat in september 2021 opgelopen naar 97%. Voor zorgverzekeraars was dat in januari al 93% en in september 99%. Bij waterleveranciers was er een toename van 54% naar 83% van de deelnemende gemeenten en bij woningverhuurders een toename van 71% naar 86%.

Uit cijfers van de NVVK, die het ondertekenportaal van het Landelijke Convenant Vroegsignalering (LCV) beheert, blijkt dat inmiddels 93% van de gemeenten aangesloten is bij het convenant. De NVVK ziet ook dat het aantal aangesloten VLP’s gedurende 2021 flink is gegroeid. Zorgverzekeraars en drinkwaterbedrijven zijn inmiddels allemaal aangesloten, voor de energiesector ligt het percentage op tenminste 90% van de markt. Voor woningverhuurders ligt dit nog lager, met name door het grote aantal particuliere verhuurders.

Om verschillen in het aandeel van de VLP’s te duiden, is het belangrijk om stil te staan bij het feit dat in een gemeente meer zorgverzekeringspolissen zijn (per inwoner) dan overeenkomsten met woningverhuurders, drinkwaterbedrijven en energiebedrijven (per huishouden). Tevens, zo blijkt ook uit bovenstaande percentages, zijn er verschillen tussen de VLP’s in de mate waarin ze al bezig waren met vroegsignalering voor 2021.

Inhoud