Overslaan en naar de inhoud gaan

Wijzigingenoverzicht nieuwe Wet inburgering

Laatste update:

10 Inburgeringsplicht

10.2 Vrijstelling van de inburgeringsplicht

Net als in het huidige stelsel komen inburgeringsplichtigen die aantoonbaar over voldoende kennis en vaardigheden beschikken of komen te beschikken, in aanmerking voor een gehele of gedeeltelijke vrijstelling van de inburgeringsplicht. Denk hierbij aan inburgeringsplichtigen die Nederlandstalig onderwijs hebben gevolgd in het buitenland en daardoor voldoende kennis hebben van de Nederlandse taal en/of samenleving.

Belangrijke wijziging

In het nieuwe inburgeringsstelsel komen inburgeringsplichtigen in aanmerking voor vrijstelling van de inburgeringsplicht als zij kunnen aantonen al voldoende te zijn ingeburgerd. In het huidige inburgeringsstelsel is dit nog grond voor een ontheffing, in de nieuwe Wet inburgering is het een grond voor vrijstelling van de inburgeringsplicht. De voorwaarden zijn grotendeels gelijk gebleven; alleen het vereiste taalniveau is verhoogd naar B1.

Inburgeringsplichtigen die in aanmerking komen voor een vrijstelling van de inburgeringsplicht kunnen een aanvraag indienen bij DUO; zij zijn hiervoor zelf verantwoordelijk. Van de gemeente wordt verwacht dat ze inburgeringsplichtigen hierover informeert en adviseert om een aanvraag in te dienen als bijvoorbeeld tijdens de brede intake blijkt dat zij voor een vrijstelling in aanmerking komen. DUO beoordeelt alle aanvragen en besluit welke inburgeringsplichtigen in aanmerking komen voor een vrijstelling – net als in het huidige stelsel. Dit waarborgt dat alle aanvragen op dezelfde manier worden beoordeeld.

Inhoud