Overslaan en naar de inhoud gaan

6 Module Arbeidsmarkt en Participatie

6.1 Invulling van de MAP

De MAP bestaat uit verschillende activiteiten gericht op het ontwikkelen van de benodigde vaardigheden en kennis om duurzaam te kunnen meedoen op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Gemeenten kunnen grotendeels zelf bepalen hoe zij het programma vormen en invulling geven aan de activiteiten, waarbij het wel de bedoeling is dat zij maatwerk leveren en het programma afstemmen op de capaciteiten, persoonlijke wensen en ontwikkelmogelijkheden van de inburgeringsplichtige. Gemeenten hebben de ruimte om met het programma aan te sluiten op de lokale arbeidsmarkt en zijn in ieder geval verplicht om activiteiten op te nemen gericht op de volgende acht thema’s:

Thema Algemeen doel
1. Beroepsoriëntatie Inburgeringsplichtigen zijn in staat om voor zichzelf een concrete beroepswens te formuleren op basis van hun kennis van de Nederlandse arbeidsmarkt.
2. Werknemerscompetenties Inburgeringsplichtigen hebben kennis van de werknemerscompetenties die op de Nederlandse arbeidsmarkt gewaardeerd worden en zijn in staat om bij sollicitaties en op de werkvloer hun positieve eigenschappen te benoemen.
3. Realistisch beroepsbeeld Inburgeringsplichtigen hebben een realistisch beeld van de inhoud van hun gewenste beroep en hebben hun persoonlijke mogelijkheden meegewogen bij hun keuze.
4. Beroepskansen Inburgeringsplichtigen zijn in staat om informatie te vinden over de vraag op de arbeidsmarkt naar hun gewenste beroep en om deze informatie mee te wegen in hun keuze.
5. Beroepscompetenties verwerven Inburgeringsplichtigen zijn in staat om beroepscompetenties, zowel qua kennis als qua taal en communicatie, te verwerven en te onderhouden en om (blijvend) te voldoen aan de eisen die de arbeidsmarkt of opleiding aan hun gewenste beroep stelt.
6. Netwerk opbouwen Inburgeringsplichtigen zijn in staat om een netwerk op te bouwen en uit te breiden, waardoor zij hun kansen vergroten om via dit netwerk zelfstandig werk te vinden.
7. Werk vinden Inburgeringsplichtigen kunnen, op een manier die bij hun gewenste beroep past, zoeken naar (betaald) werk. Zij weten hoe zij op de Nederlandse arbeidsmarkt moeten solliciteren en zich moeten presenteren. In het zoekproces zijn zij in staat om actief te participeren op een werkplek, zo contacten te leggen en een begin te maken met toetreden op de arbeidsmarkt.
8. Werkcultuur Inburgeringsplichtigen kunnen zich passend gedragen op de Nederlandse werkvloer.

Er wordt van gemeenten verwacht dat zij een verbinding leggen tussen de theorie en de praktijk (van de lokale arbeidsmarkt) – en dus dat zij de MAP laten uitvoeren door een organisatie die kennis heeft van de lokale arbeidsmarkt en ervaring heeft met de arbeidsmarkttoeleiding van inburgeringsplichtigen. Ook is het de bedoeling dat gemeenten hierbij een brug slaan met de uitvoering van de Participatiewet.

Gemeenten zijn verplicht om de afspraken over het programma van de MAP op te nemen in het PIP. Als een inburgeringsplichtige al beschikt over (een deel van) de benodigde kennis en/of vaardigheden, kan de gemeente besluiten hierover geen afspraken op te nemen in het PIP (maatwerk). Is een inburgeringsplichtige volledig en duurzaam ontheven van de arbeidsverplichting, dan kan de gemeente er bovendien voor kiezen om (onderdelen van) de MAP helemaal niet aan te bieden.

Praktijkelement

Het programma van de MAP bevat minimaal één activiteit gericht op de praktische inzet van inburgeringsplichtigen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Het uitgangspunt is dat dit op een taalrijke plek is waar inburgeringsplichtigen werkervaring kunnen opdoen die aansluit bij hun beroepskansen en -wensen. Zo kunnen zij praktijkervaring opdoen en een relevant netwerk opbouwen. Is dit niet mogelijk, dan is het aan de gemeente om naar passende alternatieven te zoeken, zoals vrijwilligerswerk of werkbezoeken aan relevante werkgevers.

Het praktijkelement beslaat minimaal 40 uur. Hiervoor is in de nieuwe Wet inburgering gekozen om te waarborgen dat inburgeringsplichtigen daadwerkelijk een beeld krijgen van wat werken in Nederland inhoudt. Tegelijkertijd moet het voor gemeenten uitvoerbaar zijn, aangezien ze verantwoordelijk zijn voor het vinden van een (werk)plek die aansluit bij de beroepscompetenties en beroepskansen van een inburgeringsplichtige. 

Inhoud