Overslaan en naar de inhoud gaan

7 Participatieverklaringstraject

7.1 Invulling van het PVT

Het PVT bestaat, net als in het huidige inburgeringsstelsel, uit twee verplichte onderdelen:

  • een inleiding in de kernwaarden van de Nederlandse samenleving
  • het ondertekenen van de participatieverklaring

Gemeenten kunnen grotendeels zelf bepalen hoe zij het programma invullen en het ondertekenmoment organiseren. Het is de bedoeling dat zij maatwerk leveren en het programma afstemmen op de capaciteiten, persoonlijke situatie en ontwikkelmogelijkheden van de inburgeringsplichtige. Gemeenten hebben de ruimte om het programma te laten aansluiten op de lokale behoefte en andere onderdelen van de inburgering.

Belangrijke wijziging

Het programma van het PVT bestaat uit minimaal 12 uur, inclusief het ondertekenmoment van de participatieverklaring. Dit is een belangrijke wijziging: in het huidige inburgeringsstelsel duurt het PVT één dagdeel. Gemeenten zijn verplicht om de afspraken over het PVT-programma op te nemen in het persoonlijk Plan Inburgering en Participatie (PIP).

Inleiding in de kernwaarden

De inleiding in de kernwaarden van de Nederlandse samenleving bestaat uit een overdracht van inhoudelijke kennis over de kernwaarden van de Nederlandse samenleving. Doel hiervan is:

  • inburgeringsplichtigen kennis laten opdoen over de belangrijkste waarden, sociale regels en grondrechten in Nederland. Denk hierbij aan onderwerpen als de democratie en de rechtstaat, de vrijheid van meningsuiting, het verbod op discriminatie en sociale rechten, zoals het recht op medische zorg en onderwijs;
  • inburgeringsplichtigen kennis laten opdoen over hun plichten, de verwachtingen vanuit de samenleving en omgangsvormen in Nederland. In ieder geval moeten de begrippen uit de participatieverklaring aan bod komen: vrijheid, gelijkwaardigheid en participatie.

Het PVT-programma bevat minimaal één activiteit of excursie waarin de aandacht uitgaat naar een kernwaarde van de Nederlandse samenleving, plus de praktische vertaling hiervan. Het doel van deze activiteit is dat inburgeringsplichtigen de opgedane (theoretische) kennis kunnen vertalen naar de praktijk. Denk aan een bezoek aan een vrijheidsmonument, een vrijwilligerscentrale of buurthuis.

Ondertekening van de participatieverklaring

Het PVT wordt afgesloten met de ondertekening van de participatieverklaring (op waardepapier). Met de ondertekening tonen inburgeringsplichtigen hun betrokkenheid bij de Nederlandse samenleving en hun bereidheid om daar actief aan bij te dragen. De participatieverklaring is ter toelichting in verschillende talen beschikbaar.

De slotformule van de participatieverklaring is in het nieuwe inburgeringsstelsel iets gewijzigd; inburgeringsplichtigen verklaren nu ook de universele mensenrechten te eerbiedigen en beloven geen handelingen te verrichten die hiermee in strijd zijn. De nieuwe slotformule:

‘Ik verklaar dat ik kennis heb genomen van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving en dat ik deze respecteer en dat ik de universele mensenrechten eerbiedig en niet daarmee in strijd zal handelen. Ik verklaar dat ik actief een bijdrage wil leveren aan de Nederlandse samenleving en reken erop dat ik daarvoor ook de ruimte krijg van mijn medeburgers.'

Inhoud