Overslaan en naar de inhoud gaan

Wijzigingenoverzicht nieuwe Wet inburgering

Laatste update:

3 Persoonlijk Plan Inburgering en Participatie

3.2 Vaststellen van het PIP

Gemeenten zijn verplicht om het PIP maximaal tien weken na inschrijving van de inburgeringsplichtige in de Basisregistratie Personen (BRP) vast te stellen. Bij de totstandkoming van de nieuwe Wet inburgering is voor deze termijn gekozen om gemeenten te stimuleren om zo snel mogelijk met de brede intake en het opstellen van het PIP te beginnen. Bij statushouders kunnen gemeenten ervoor kiezen om al in het asielzoekerscentrum (azc) met de inburgering van start te gaan. Dat geeft gemeenten effectief meer tijd voor het vaststellen van het PIP.

Eenzijdig vaststellen van het PIP

Inburgeringsplichtigen zijn verplicht om mee te werken aan de brede intake. Bij weigering of onvoldoende meewerken, is het de bedoeling dat de gemeente de brede intake en het PIP zonder medewerking van de inburgeringsplichtige afrondt. Met deze mogelijkheid beoogt de nieuwe Wet inburgering een tijdige start van de inburgering te kunnen waarborgen.

Kiest gemeente ervoor om de brede intake en het PIP zonder (voldoende) medewerking af te ronden, dan moet ze de startpositie en ontwikkelmogelijkheden van de inburgeringsplichtige zo goed mogelijk onderzoeken. Blijkt er uiteindelijk onvoldoende informatie beschikbaar voor een onderbouwde invulling van het PIP, dan ligt het voor de hand dat de gemeente voor de B1-route kiest

Inhoud