Overslaan en naar de inhoud gaan

Wijzigingenoverzicht nieuwe Wet inburgering

Laatste update:

5 Leerroutes

5.3 Zelfredzaamheidsroute

De zelfredzaamheidsroute (Z-route) is gericht op:

  • het beheersen van de Nederlandse taal op een zo hoog mogelijk taalniveau (streefniveau A1), zodat
  • inburgeringsplichtigen uiteindelijk zelfstandig kunnen deelnemen aan de Nederlandse samenleving.

De Z-route is bedoeld voor inburgeringsplichtigen met een lage leerbaarheid die naar verwachting veel moeite hebben met het leren van de Nederlandse taal. De B1-route (inclusief de mogelijkheid om af te schalen naar niveau A2) en onderwijsroute zijn voor hen waarschijnlijk niet haalbaar. Met name voor inburgeringsplichtigen die in het land van herkomst weinig of geen scholing hebben gehad, zal dit het geval zijn. In het huidige inburgeringsstelsel komt deze groep nog in aanmerking voor een ontheffing van de inburgeringsplicht op grond van aantoonbaar geleverde inspanningen. In het nieuwe inburgeringsstelsel vervangt de Z-route deze mogelijkheid.

De Z-route is een intensief programma en bestaat uit minimaal 800 uur Nederlandse taalles onder begeleiding van een Nt2-docent. Dit is inclusief de uren voor een eventueel alfabetiseringstraject en exclusief de uren besteed aan zelfstudie, al dan niet via e-learning.

Voor statushouders bestaat het programma daarnaast uit minimaal 800 uur aan participatieactiviteiten. Dit is inclusief de uren voor de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP) en het participatieverklaringstraject (PVT). De nieuwe Wet inburgering stelt geen eisen aan de invulling van deze participatieactiviteiten. Gemeenten kunnen die dus zelf bepalen, waarbij zij er wel voor moeten zorgen dat de activiteiten:  

  • passen bij de ontwikkelmogelijkheden van de inburgeringsplichtige;
  • direct bijdragen aan het verbeteren van de zelfredzaamheid van de inburgeringsplichtige in de Nederlandse samenleving;
  • zoveel mogelijk focussen op werk en onderwijs;
  • plaatsvinden in de Nederlandse samenleving;
  • de taalverwerving van de inburgeringsplichtige stimuleren;
  • niet plaatsvinden in een (sociaal) isolement.

Succesvol afronden zelfredzaamheidsroute

De Z-route wordt afgesloten met een verplicht eindgesprek met de gemeente, die op basis van dit gesprek beoordeelt of de inburgeringsplichtige voldaan heeft aan alle afspraken uit het PIP en aan de gestelde urennorm. Gemeenten kunnen zelf bepalen hoe ze dit beoordelen.

Inhoud