Overslaan en naar de inhoud gaan

Wijzigingenoverzicht nieuwe Wet inburgering

Laatste update:

2 Brede intake

2.1 Invulling van de brede intake

De brede intake is een onderzoek naar iemands mogelijkheden om aan de inburgeringsplicht te voldoen. Deze intake bestaat in ieder geval uit de volgende drie onderdelen:

  1. een leerbaarheidstoets
  2. een onderzoek naar het gevolgde onderwijs en de opgedane werkervaring in het land van herkomst
  3. een onderzoek naar de persoonlijke omstandigheden, waaronder de fysieke en mentale gezondheid

Gemeenten bepalen grotendeels zelf hoe zij de brede intake invullen en welke (aanvullende) informatie zij nodig hebben voor het opstellen van het PIP. Over de volgende drie onderwerpen moeten zij elk geval informatie verzamelen tijdens de brede intake:

  1. het taalniveau
  2. de mogelijkheden tot (arbeids)participatie 
  3. de mate van zelfredzaamheid

Hoe zij de benodigde informatie in kaart brengen, bepalen gemeenten zelf. Zij kunnen hiervoor bijvoorbeeld (meerdere) gesprekken voeren of meetinstrumenten inzetten. Ook hebben zij de ruimte voor een integrale aanpak, dus om verbinding te maken met hun andere taken in het sociaal domein.

Tijdens de brede intake van inburgeringsplichtigen met (jonge) kinderen zijn gemeenten verplicht om met hen in gesprek te gaan over het belang en de voordelen van voor- en vroegschoolse educatie (vve) en het gebruik hiervan. Gemeenten leggen eventuele afspraken over het gebruik van vve vast in het PIP.

Inburgeringsplichtigen hebben het recht op individuele gesprekken. Zij moeten zich tegenover de gemeente vrij kunnen uitspreken over hun wensen en mogelijkheden, zonder dat de aanwezigheid of tussenkomst van een partner of andere persoon dat belemmert. Gemeenten zijn verplicht om hen hier tijdens de brede intake over te informeren.

Inhoud