Overslaan en naar de inhoud gaan

Wijzigingenoverzicht nieuwe Wet inburgering

Laatste update:

10 Inburgeringsplicht

10.3 Ontheffing van de inburgeringsplicht

Wie kan aantonen dat hij of zij blijvend niet in staat is om aan de inburgeringsplicht te voldoen, komt – net als in het huidige stelsel – in aanmerking voor een ontheffing van de inburgeringsplicht. Denk aan inburgeringsplichtigen die vanwege een psychische of lichamelijke belemmering of een verstandelijke beperking de vereiste kennis en vaardigheden niet binnen vijf jaar kunnen opdoen.

Ook is besloten om de mogelijkheid voor een gedeeltelijke ontheffing van de inburgeringsplicht op de nemen in de wet. Met een gedeeltelijke ontheffing kunnen inburgeringsplichtigen die niet in staat zijn om aan alle onderdelen van de inburgeringsplicht te voldoen toch gestimuleerd worden om in te burgeren. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen met een visuele beperking die de taal wel kunnen leren, maar naar verwachting veel moeite hebben met bepaalde onderdelen van het inburgeringsexamen.

Daarnaast blijft in het nieuwe inburgeringsstelsel de mogelijkheid bestaan om onderdelen van het inburgeringsexamen aan te passen aan de mogelijkheden van inburgeringsplichtigen.

In de nieuwe Wet inburgering is bovendien een ontheffing op grond van bijzondere individuele omstandigheden opgenomen. Deze ontheffing is bedoeld voor zeer uitzonderlijke, onvoorziene gevallen die niet aan de inburgeringsplichtige zelf te wijten zijn en waarbij het vasthouden aan de inburgeringsplicht tot een zeer schrijnende situatie leidt. De verwachting is echter dat alle inburgeringsplichtigen in het nieuwe stelsel aan de inburgeringsplicht kunnen voldoen. Het nieuwe stelsel biedt namelijk voldoende ruimte voor maatwerk op basis van individuele omstandigheden. Deze ontheffing is dan ook alleen bedoeld voor die schrijnende gevallen die bij de totstandkoming van de nieuwe Wet inburgering niet konden worden voorzien.

Inburgeringsplichtigen die in aanmerking komen voor een ontheffing van de inburgeringsplicht kunnen een aanvraag indienen bij DUO. Zij zijn daarvoor zelf verantwoordelijk. Signaleert de gemeente, bijvoorbeeld tijdens de brede intake, dat iemand in aanmerking komt voor een ontheffing, dan dient ze deze persoon hierover te informeren en te adviseren een aanvraag in te dienen. De gemeente kan de inburgeringsplichtige bij de aanvraag ondersteunen.

DUO beoordeelt alle aanvragen en besluit uiteindelijk welke inburgeringsplichtigen in aanmerking komen voor een ontheffing – net als in het huidige inburgeringsstelsel. Dit waarborgt dat alle aanvragen op dezelfde manier worden beoordeeld.

Inhoud