Overslaan en naar de inhoud gaan

4 Voortgang van de inburgering

4.3 Afschalen van niveau B1 naar A2

Als blijkt dat een inburgeringsplichtige na aanzienlijke inspanningen niet in staat is om binnen de inburgeringstermijn taalniveau B1 te bereiken, dan kan de gemeente het taalniveau (op onderdelen) verlagen van niveau B1 naar A2. Deze afschaaloptie bestaat alleen voor inburgeringsplichtigen in de B1-route.

Inburgeringsplichtigen komen alleen na aanzienlijke inspanningen in aanmerking voor het afschalen van taalniveau B1 naar A2:

  • Zij moeten minimaal 600 uur taalles hebben gevolgd bij een aanbieder met een Keurmerk Inburgeren van de Stichting Blik op Werk (BoW).
  • Zij moeten zich gedurende de inburgering voldoende hebben ingezet om de Nederlandse taal te leren.

Gemeenten kunnen zelf bepalen hoe en op basis van welke informatie ze dit vaststellen. Zij kunnen hierbij gebruikmaken van informatie van derden, bijvoorbeeld van de aanbieder van het taalonderwijs over de deelname aan en de inzet van de inburgeringsplichtige tijdens de taallessen.

Als de gemeente van oordeel is dat de inburgeringsplichtige zich onvoldoende heeft ingezet om de Nederlandse taal te leren, dan kan het gewenste taalniveau niet naar beneden worden bijgesteld. De gemeente kan de afspraken in het PIP dan handhaven.

Er wordt van gemeenten verwacht dat zij inburgeringsplichtigen altijd betrekken bij het verlagen van het taalniveau. Besluit de gemeente daartoe, dan is ze verplicht een nieuw PIP vast te stellen. De inburgeringsplichtige kan tegen het besluit van de gemeente in bezwaar en beroep gaan.

Inhoud