Overslaan en naar de inhoud gaan

Bundel ‘Een radicale omkering in het sociaal domein’

Laatste update:

2 Laveren tussen regels en ruimte

2.5 Nieuwe beroepsgroep

Bouchra Bouzarouata, eigenaar van BMO advies: ‘Ik kom als ambulant begeleider en maatschappelijk ondersteuner veel bij mensen thuis. In het begin had ik de neiging te gaan opruimen, want het was vaak best een zooitje. Of er was niets, alleen een betonnen vloer en een matras. Maar dat werkte niet. Ik heb geleerd dat niet te doen, maar te vragen wat voor deze persoon belangrijk is. Daar ga ik dan mee aan de slag. De rest komt later wel.’ (1)

Het vereist een enorme professionaliteit om in de complexe werkelijkheid van het sociaal domein vanuit vertrouwen een relatie met de burger op te bouwen. Om te zorgen voor eenvoud, eerlijkheid, betrouwbaarheid en ‘gehoord worden’. Om niet te gaan voor de goedbedoelde oplossing van de professional, maar om wat belangrijk is voor de burger.

Met alle eisen die aan de professionals gesteld worden –opereren in en met een gemeentelijke organisatie die in verandering is, wet- en regelgeving intelligent toepassen, adequaat opereren in concrete situaties – is het fundament voor de professional op dit moment niet stevig genoeg, vindt Marcel van Druenen van Divosa. Sterker nog: de professional in het sociaal domein is een nieuwe beroepsgroep.

Beroepsorganisatie

Een sterke beroepsorganisatie, een gerichte beroepsopleiding en een beroepsregister zijn vereisten om die professional goed toe te rusten. Beroepsorganisatie SAM is daar volop mee bezig. Zeker, daarbij loert het gevaar van bureaucratie, beaamt Van Druenen. ‘Maar het is een noodzakelijke voorwaarde om aan professionals de autoriteit, de legitimatie en de plicht te geven om het verschil te maken in de levens van mensen. Mensen die veelal niet in ons systeem passen.’ (2)

Voetnoten

  1. Bouchra Bouzarouata, BMO advies, 100 gesprekken, Divosa, 2019.
  2. Druenen van, Marcel. 'Hoe de weerstand tegen de systeemdominantie verschuift naar systeemallergie', in: Sociaal Bestek, april/mei 2017.