Overslaan en naar de inhoud gaan

Bundel ‘Een radicale omkering in het sociaal domein’

Laatste update:

1 Doen wat nodig is

Introductie

Doen wat nodig is, daar gaat dit eerste hoofdstuk over. Het klinkt logisch en eenvoudig. Want waarom níet doen wat nodig is? Of doen wat niet nodig is? En toch … Doen wat nodig is vraagt om medemenselijkheid, om écht zien wie je voor je hebt, voor wie je het doet. Terwijl juist voor die menselijke blik en aanpak nauwelijks ruimte lijkt te bestaan in een systeem van wetten, regels, afspraken en de strikte controle daarop. In dit hoofdstuk analyseren we wat ‘doen wat nodig is’ in de weg staat én mogelijk maakt.

Ruud van den Tillaar, foto: De Beeldredaktie/Marcel van Hoorn

Kredietbank Limburg: werk maken van betekenisvol werken

Zou ik zelf door deze organisatie geholpen willen worden, mocht ik ooit in de schulden raken?, vroeg directeur Ruud van den Tillaar van Kredietbank Limburg zich af. (1) Om die vraag vervolgens aan zijn medewerkers voor te leggen. Het antwoord bleek niet simpelweg ‘ja’ of ‘nee’. Met elkaar stelden de teamleden een lange lijst van knelpunten op. En ook het bedenken van de oplossingen liet Van den Tillaar aan zijn professionals over, in de vaste overtuiging dat zij, juist zij, die dagelijks met burgers te maken hebben, precies weten hoe ze moeten doen wat nodig is. Hij kreeg gelijk.

Van den Tillaar vertelt over een mevrouw die zich op een dag bij de balie van de Kredietbank meldt, overstuur omdat ze een aanvraagformulier niet begrijpt. Voorheen zou de baliemedewerkster haar met het formulier naar een vrijwilligersorganisatie hebben doorgestuurd voor hulp. Maar, met de lijst verbeterpunten scherp op het netvlies en als eerste aanspreekpunt – ‘het gezicht van de overheid’ – loopt de baliemedewerkster het formulier zelf met de vrouw door. Een eenvoudige, betekenisvolle reactie, die beiden tevreden stemt. De cliënt voelt zich geholpen, de medewerkster is voldaan dat ze verschil heeft kunnen maken.

Voetnoten

  1. 'Hoe haal je je organisatie uit de tunnelvisie?'. In: Trots op je vak nr 14, 2018.