Overslaan en naar de inhoud gaan

Bundel ‘Een radicale omkering in het sociaal domein’

Laatste update:

3 Een zoektocht naar professionalisering

Introductie

Over welke kennis moeten professionals in het sociaal domein beschikken? En over welke vaardigheden? Waarop is hun vakmanschap gebaseerd? Hoe leg je dat vast? En wat vinden de professionals zelf belangrijk? Dit hoofdstuk gaat in op al deze vragen, ofwel op de zoektocht naar professionalisering.

Paul van der Aa en Rita Joosten (gemeente Rotterdam), foto Annelies van ‘t Hul

Over grenzen heen kijken in Groningen

Een nieuw onderkomen aanschaffen voor iemand met psychische klachten die in de wijk voor veel overlast zorgt, dat is een ongebruikelijke oplossing – al was het maar omdat huizen niet in de gemeentelijke inkoopcatalogus voor zorg staan. Toch overweegt de gemeente Groningen om mee te betalen aan een specifieke woning voor een van haar inwoners. De man in kwestie kreeg lange tijd ondersteuning van een goede kennis die deze taak graag op zich nam. Toen de kennis naar een eind verderop verhuisde, ontstond het idee om de man mee te verhuizen en een kleine aangepaste woning voor hem in te richten.

‘De inwoner behoudt zijn goede en vertrouwde begeleiding, de gemeente bespaart op kosten voor dagbesteding en begeleid wonen en de buurt heeft niet langer overlast’, somt Rudy Kok de voordelen van deze investering op. Kok is projectleider bij het Doorbraakproject van de gemeente waarin wordt geëxperimenteerd met zo vroeg en integraal mogelijk werken en het vereenvoudigen van de beslisstructuur om te achterhalen of dit de ondersteuning aan de inwoners verbetert.

Kok: ‘Consulenten van het wijkteam kijken gewoonlijk naar het eigen aanbod en komen dan uit bij beschermd wonen. Tegenwoordig dagen we hen uit om over de grenzen van inkoop heen te kijken. We onderzoeken wat de bewoner zelf kan bijdragen aan de aanschaf en wat dan overblijft voor de gemeente. Het inrichten van de nieuwe woning kost ongeveer 30.000 euro, maar die investering heeft de gemeente waarschijnlijk binnen een jaar al terugverdiend.’ (1)

Bedrieglijke eenvoud

Het Groningse voorbeeld toont de uiterst complexe realiteit waarin professionals in het sociaal domein opereren. En tussen de regels door lezen we wat zij aan kennis en vaardigheden in huis moeten hebben, waaronder:

  • het vertrouwen van burgers weten te winnen
  • zien wat zij (op de langere termijn) nodig hebben
  • partners betrekken en ondersteuning afstemmen
  • handelen naar de letter én geest van de wet
  • maatschappelijke kosten meewegen in beslissingen

Voetnoten

  1. Creatieve oplossingen met maatwerkbudget. In: Trots op je vak nr 20 2019.